• Hero Fruit Today

  Hero Breda

  Achtergrond Hero Foods is als conservenfabriek in 1886 opgericht in Lenzburg (Zwitserland). In 1914 zijn zij een samenwerkingsverband aangegaan met een groente- en fruithandel in Breda. Hierdoor ontstond in 1914 de N.V. Hero Conserven Breda. Inmiddels Hero door diverse overnamen actief in meer dan 15 landen en is zij marktleider op het gebied van jam en confiture. Naast deze producten richt Hero zich ook nog op: fruitfrisdranken, vruchtensappen, babyvoeding, kant-en-klaar maaltijden, groenteconserven, deegwaren,
 • tomatenproducten, mineraal- en bronwaters, soepen en salades. Voor al deze producten worden plaatselijk grondstoffen ingekocht en landelijk geproduceerd en vermarkt. In 2010 behaalde Hero een jaaromzet van 1.7 Miljard Euro en heeft wereldwijd zo’n 4000 medewerkers.
Hero’s nieuwe ‘Fruit2day’ is het eerste lifestyle-produkt wat centraal in Breda wordt geproduceerd en daarna wordt vermarkt binnen Europa. Dit natuurproduct bevat geen conserveringsmiddelen waardoor het maar 47 dagen houdbaar is. Voor Hero een enorme uitdaging om de supply chain van productie en opslag naar uitlevering aan de detailhandel te organiseren. Fruit2day wordt geleverd in 4 smaken, in verschillende verpakkingsgrootte (enkele fles, duo-pack en six-pack) met per land verschillende etiketten (totaal ongeveer 80 varianten).

Vraagstelling
Om de totale supply chain van ‘Fruit2day’ te ondersteunen, wordt Ramco Systems gevraagd een oplossing te bedenken die de huidige en landelijk verschillende planningssystemen integreert. Belangrijk hierbij is het beperken van overbodige ‘menselijke’ handelingen (factor tijd) en een real-time organisatiebreed inzicht.

Oplossing
Op voorstel van Ramco wordt een webbased ‘Supply Chain Management’ (SCM) oplossing geïmplementeerd die het landenoverschrijdende proces van planning, productie, voorraad en afzet zal ondersteunen. Deze SCM zal worden ontwikkeld op het platform van Ramco Virtual Works waardoor verkoop-, productie- en voorraadplanning gegevens uit de verschillende decentrale ERP-systemen kunnen worden uitgewisseld. De SCM oplossing bevat een aantal standaard componenten aangevuld met een door Ramco speciaal ontwikkelde webbased ‘Inter Company Supply Chain Hub’ module.

Voordelen
 • Van een verkoop gestuurde (push) productie naar een vraag gestuurde (pull) productie;
 • Afname van opslag van voorraden tot maximaal 2 weken waardoor minder ‘uitval’;
 • Snellere levering aan detailhandel waardoor product langer in de schappen kunnen liggen;
 • Minder verlies in omzet door sneller in kunnen spelen op de vraag van de detailhandel (geen lege schappen);
 • Minder ‘manuele’ handelingen bij planningen waardoor tijd- en kosten significant worden bespaard;
 • Toename van efficiency door organisatie-brede realtime informatie over productie, verkoop- en voorraad planningen;
 • Door het verbeteren van het planningsproces is de planner minder tijd kwijt aan het verzamelen van planningsgegevens waardoor hij meer tijd heeft voor zijn core activiteiten.